Tegenslagen

“You may encounter many defeats, but you must not be defeated”
Maya Angelou

 

Tegenslagen horen bij het leven. Op sommige dagen is het gewoon shit. Dat mag. Dat kan. En het gaat ook weer over.

Mensen met een (jeugd)trauma vinden het vaak erg lastig om te accepteren dat emoties als boosheid, angst en verdriet ook gewoon bij het leven horen, dat dat ook niets met het trauma te maken kan hebben. Omdat ze nog jong waren ten tijde van het ontstaan van het trauma en het ook nog eens veel emoties bij ze oproept (die ze misschien niet makkelijk aan andere dingen kunnen koppelen), wordt het lastig om onderscheid te maken tussen deze traumagerelateerde emoties en de normale emoties uit het dagelijks leven. Het voelen van bepaalde emoties raakt verstrengeld met elementen van het trauma. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om een situatie te verdragen die een milde angst oproept, omdat het ervaren van die gevoelens, doet denken aan de doodsangst die bij het trauma hoort. Je kunt je voorstellen dat het op deze manier erg lastig wordt om dingen te ondernemen die buiten je comfortzone vallen. Ironisch genoeg zijn het juist die dingen die buiten je comfortzone vallen, die maken dat je kunt groeien en je kunt ontwikkelen; de dingen die zorgen dat je je leven kunt veranderen. Het is daarom heel belangrijk om je niet door je gevoelens te laten weerhouden om de dingen te doen die goed voor je zijn.

Ik zeg het daarom nog maar eens: Emoties zijn normaal. Emoties horen bij het leven.

Het is ok om boos te zijn.
Het is ok om bang te zijn.
Het is ok om verdrietig te zijn.
Het is zelfs ok om het even allemaal niet precies te weten.

Soms weet ik het zelf ook allemaal even niet zo goed.
Om eens heel openhartig te zijn: Vandaag is bijvoorbeeld zo’n dag.
Het is allemaal pfft.
En nou ja, dat is dan maar zo. Het mag best even shit zijn.
En misschien is het zelfs wel wat langer dan even. Ik geloof erin dat het wel weer beter wordt. Niet omdat ik het einde van de tunnel kan zien en ook niet omdat ik zoveel goede ervaringen heb waar ik uit kan putten en mezelf mee op kan peppen, maar omdat ik wil dat het beter wordt. Ik denk dat alles staat of valt met wat je wilt. Mindset.

Toen het eens echt niet goed met me ging, zei iemand tegen me: “Huil maar, breek maar. Van de stukken maak je wel weer wat je nodig hebt.”

Ik geloof dat dat het is: Tegenslagen horen bij het leven, maar verslagen worden is een keuze.

15 gedachtes over “Tegenslagen

 1. “Huil maar, breek maar. Van de stukken maak je wel weer wat je nodig hebt.” wat een prachtige zin!
  Als ik jou blog zo lees ben je heel goed bezig, zelfs als de praktijk niet zo soepel loopt als je wilt, je weet wel wat je wilt en op die manier kom je er wel. Top!

  Like

 2. Verslagen worden is een keuze…. daar ben ik het toch niet helemaal mee eens! Dat is eigenlijk soms, ook al is het niet zo bedoeld, nog een beetje een trap nageven.
  Soms kan je na heel lang vechten, na heel lang strijden, na heel lang doorgaan, de moed opgeven… omdat het écht niet meer kan.

  Like

 3. Verslagen worden is een keuze… daar ben ik het toch niet helemaal mee eens…Ook al is het niet zo bedoeld dat weet ik, maar na heel lang vechten, na heel lang doorgaan, na elke keer weer jezelf zo tegenkomen, kan het een keer écht op zijn….. en dat is géén keuze….. echt niet! x

  Like

 4. Verslagen worden is een keuze. Ik begrijp je punt Trijs, het voelt niet altijd als een keuze. Naar mijn mening hangt er altijd een negatieve bijsmaak aan die zin, “xyz is een keuze”. Als verslagen worden een keuze is, betekent nog niet dat het een slechte keuze is. ‘Acceptatie’ en soms zelfs ‘opgeven’, daar mag je voor kiezen. Dat zijn dappere keuzes, net als ‘vechten’ een dappere keuze is. Laat je niet afwimpelen met “dat is jouw keuze”. Het is jouw keuze, maar dat betekent niet dat het jouw fout is. Liefs Ana

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s