Terugblik

Lieve lezers, lieve volgers.
(Er zijn er meer dan 800 van jullie inmiddels, wow!)
Het was me het jaartje wel zeg!
Ik heb veel dingen kunnen schrijven die ik wilde schrijven, maar ook veel dingen moeten laten liggen, omdat ik ze op dat moment niet de aandacht kon geven die het  verdiende. Iemand wiens blogs ik zelf graag lees, schrijft op zijn pagina “Subject to change. Life is like that”. Ik denk dat hij dat heel goed ziet.

Het was een mooi blogjaar:

Ik heb via deze weg en ook via mijn Twitter veel mooie, intelligente, inspirerende mensen mogen ontmoeten, me met hun mogen verbinden of hen beter mogen leren kennen. Jullie gaven me inkijkjes in je leven, deelden je ervaringen of expertise en moedigden me aan wanneer ik dat zelf deed. Daar ben ik dankbaar voor. Ik hoop dat jullie weten wanneer ik het over je heb, want ik vind dat je jezelf op waarde mag schatten.

In mei had ik een gastblogweek met gastblogs van 3 schrijvers die zich beroepsmatig bezighouden met seksueel geweld en trauma. Naast dat ik hen de beste vind in hun vakgebied, vind ik het ook drie integere personen voor wie ik groot respect heb. Hun blogs vulden elkaar en ook de mijne prachtig aan.  Heel erg bedankt Valeer, Thérèse en Iva.

Hun blogs vind je hier:
Intro Valeer: https://samenhelen.wordpress.com/2016/05/16/introductie-gastschrijver-valeer/
Gastblog Valeer: https://samenhelen.wordpress.com/2016/05/17/je-bent-niet-te-beschadigd/
Intro Therese: https://samenhelen.wordpress.com/2016/05/18/introductie-gastschrijver-therese/
Gastblog Therese: https://samenhelen.wordpress.com/2016/05/19/praten-alleen-is-niet-genoeg/
Intro Iva: https://samenhelen.wordpress.com/2016/05/20/introductie-gastschrijver-iva/
Gastblog Iva: https://samenhelen.wordpress.com/2016/05/21/aanpak-seksueel-geweld/

 

2016 was ook het jaar waarin ik Aikido ontdekte en de principes ervan en de dingen die ik er leerde, een rol gingen spelen in mijn blogs. Er valt nog veel meer te ontdekken en de liefde is zeker nog niet over. Als je wilt weten hoe het begon, kan je Momentum nog eens lezen: https://samenhelen.wordpress.com/2016/05/02/momentum/

Naast Aikido hield ik me het afgelopen jaar veel bezig met zelfverdediging. Het is een heel belangrijk thema voor mij, hoewel ik maar 1 keer geschreven heb over een eigen training: https://samenhelen.wordpress.com/2016/10/25/zoek-je-grenzen-op/
Principes ervan vind je trouwens wel terug in andere blogs, bijvoorbeeld wanneer ik dingen schrijf over hoe ik in het leven sta of wanneer ik iets quote van Rory Miller.

Iemand anders die me inspireerde om een blog te schrijven over traumatische bevriezing, is Joe Navarro; een gepensioneerde FBI-agent en specialist in non-verbale communicatie. Ik schreef mijn post naar aanleiding van inzichten uit zijn boek “What every body is saying”. Heel gaaf was het toen hij zelf mijn blog vertaalde, las en reageerde dat het een “great article” was.
Als je wilt weten of het dat echt is, kun je het hier lezen: https://samenhelen.wordpress.com/2016/07/30/bevriezing/

Verder liet ik me dit jaar inspireren door Harry Potter: https://samenhelen.wordpress.com/2016/12/19/expecto-patronum/
En door mijn lezers: https://samenhelen.wordpress.com/2016/02/01/waarom-kiezen-ze-altijd-mij-post-25/ (toen ik schreef over herhaald slachtofferschap)
En toen ik schreef over aangeleerde hulpeloosheid: https://samenhelen.wordpress.com/2016/01/05/aangeleerde-hulpeloosheid-een-introductie/

Het nadeel van zo’n terugblik is dat ik het risico loop om veel belangrijke dingen te vergeten of om teveel te noemen. Vorig jaar deze tijd, schreef ik iets met meer inhoud, namelijk mijn drieluik over angst. Persoonlijk vind ik dat tot de betere posts horen die ik hier geschreven heb:
Deel I: https://samenhelen.wordpress.com/2015/12/29/is-je-alarmsysteem-wel-goed-afgesteld/
Deel II: https://samenhelen.wordpress.com/2015/12/30/is-je-alarmsysteem-wel-goed-afgesteld-ii/
Deel III: https://samenhelen.wordpress.com/2015/12/31/is-je-alarmsysteem-wel-goed-afgesteld-iii/

Het lijkt me goed om hiermee af te sluiten, het is nog steeds de moeite waard om te lezen.

Als allerlaatste wil ik Leen speciaal bedanken. Van haar kreeg ik de laptop waar ik dit nu op schrijf. Verder Charlotte, Valeer, Bernhard, Somnath, Sandra. Jullie prikkelden me altijd om beter over dingen na te denken en jullie geven me geen gelijk als ik dat niet heb. Dat is waardevol.

Lieve volgers, het allerlaatste bedankje is voor jullie. Vanuit 50 (!) landen hebben jullie me gelezen. Dankjewel! ❤
Wees voorzichtig met vuurwerk!

Fijne jaarwisseling.

Liefs,
Mariska

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s