Delen is helen

Gisteren struikelde ik op Twitter over het bericht van iemand die zei dat hij grote bewondering had voor mensen die hun verdriet in stilte dragen.

Dit raakte mij zo.

Ik denk aan hoe ik wel eens een tas vol met boodschappen droeg en bijna niet vooruit kon komen en de tas bijna uit mijn trilhanden wilde laten glijden, omdat het gewoon te zwaar was en de weg te lang, totdat een vriend, die ik onderweg tegenkwam, besloot een hengsel over te nemen en de tas met mij te dragen.

Niet alleen voelde de tas daardoor minder zwaar en leek de weg beter te overzien, het was ook fijn om samen iets met elkaar te doen, om te delen.

Met verdriet werkt dat ook zo.

Mensen die hun verdriet in stilte dragen, ook als het heel zwaar is, zoals mijn boodschappentas toen, lopen het risico om onderweg dingen uit hun handen te laten glijden of om zelf door hun benen te zakken.

Ik dacht ook aan mijn vriendin, degene over wie mijn laatste blog ging en die haar verdriet in stilte heeft gedragen, waardoor ik nu nooit meer tijd met haar kan inhalen en we haar voorgoed kwijt zijn.

Wat had ik graag gewild dat iemand haar had kunnen helpen dragen.

En wat wil ik graag dat niemand die zich zo voelt als zij, niet dergelijke kortzichtigheid (op Twitter) hoeft te lezen of te horen.

Daarom bewerkte ik mijn laatste blog tot een lezerscolumn, voor een nog groter bereik. Morgen wordt hij geplaatst in de papieren versie van de Metro. Misschien brengt dat het gesprek op gang. En dat is nodig, want in stilte rond lopen met je verdriet tot je erin verdrinkt, daar is niemand bij gebaat.

Hier vind je mijn lezerscolumn.

En als je wilt delen over een te zwaar verdriet, waardoor je niet verder denk te kunnen, vind je hier of via 0900 0113 een luisterend oor.

2 gedachtes over “Delen is helen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s