Schoolbordkunst©

In november is altijd de ‘Week tegen Geweld’, ook wel de ‘Week van Kinderen Veilig’ of de ‘Week tegen Kindermishandeling’ genoemd. Tijdens deze week zijn er in het hele land activiteiten die extra aandacht vragen voor de onveilige omstandigheden waarin nog steeds veel teveel kinderen moeten opgroeien.

Vorig jaar heb ik meegedaan met een kunstexpositie ‘Zie Geweldige Kunst’, die in deze week opende. Omdat ik een schrijver ben, deed ik uiteraard mee met geschreven tekst.

Het lastigste was het om voor mezelf een vorm te kiezen waarmee ik mijn geschreven woorden het beste tentoon kon stellen, want ik wilde iets dat de woorden versterkte, zonder er de aandacht van af te leiden.

Op een gegeven moment kwam ik op het idee om mijn gedichten op een soort van schoolborden te schrijven om de kinderfase te benadrukken. Door het grote contrast tussen zwart en wit, viel de tekst extra op, dus dat was een mooi bijkomend voordeel.

Mijn uiteindelijke project bestond uit 3 schoolborden© die alle 3 een ander aspect van seksueel kindermisbruik lieten zien:
wpid-20141103_004701.jpg

Het eerste ging over de eenzaamheid, het gevoel overgeleverd te zijn en het wachten op iemand die je komt redden uit een situatie waar je jezelf met geen mogelijkheid uit kunt bevrijden.
De tweede ging over het machtsspel, het gerommel met je hoofd en de onterechte schuldgevoelens.
En de derde ging tenslotte over het oneindige aspect ervan: Misbruik houdt niet op als de daad ophoudt. Het gaat door. In je hoofd. In je ziel. Het vergiftigt je leven.
wpid-20141128_122325.jpgwpid-20141128_122337.jpgwpid-20141128_122345.jpg

De reacties op mijn schoolborden© waren overweldigend.

Ze zijn inmiddels ook op andere exposities geweest en ze worden gebruikt voor projecten die zich richten op het zichtbaar maken van seksueel geweld en/of kindermishandeling.

Ik weet dat dit niet het soort kunst is dat leuk is om naar te kijken. Dit is het soort kunst waar je buikpijn van krijgt, maar dat moet ook: Als iedereen maar genoeg buikpijn krijgt, gaan ze misschien wat doen!


Dit jaar is de Week tegen Geweld van 16 t/m 21 november 2015.

Ik doe wederom mee met een kunstproject en heb besloten bij mijn ‘trademark’ schoolborden© te blijven. Wel heb ik er een speciale vorm voor bedacht, maar wat dat precies is, ga ik nog even niet verklappen.

Ik zal hier te zijner tijd meer informatie over delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s